iA


El documental Ziztadak/Tábanos, a l’Euskal Etxea

by Gemma Garcia Fabrega. Average Reading Time: about a minute.

El dijous 31 de gener es va projectar el documental Ziztadak-Tábanos a l’ Euskal Etxea. La projecció, a la que van assistir, una trentena de persones, va comptar amb un col·loqui posterior en el qual va participar Sabino Ormazabal, escriptor i periodista, impulsor del projecte. La projecció va tenir lloc en el marc del cicle EZ AHAZTU-NO OBLIDEM. La pel·lícula, produïda per Bidea Helburu i Fora de Quadre i dirigida per Oriol Andrés, Carlos Castro i Gemma Garcia, relata diverses lluites al País Basc que durant dècades s’han dotat de l’acció no violenta i desobedient per defensar el territori, la cultura, la sobirania, el drets humans i per construir una societat desmilitaritzada.

ZIZTADAK / TÁBANOS TRAILER from Fora de Quadre on Vimeo.

El 1963, Martin Luther King escrivia des de la presó de Birmingham: “Hem de comprendre la necessitat de tàvecs no violents creadors d’una tensió social”. Molts d’aquests tàvecs del País Basc han tornat als llocs emblemàtics de les seves lluites per explicar in situ com van ser, en què van resultar i per aportar reflexions sobre l’activisme noviolent.

El documental es va estrenar al Festival de Cinema i Drets Humans de Donostia el passat mes d’abril i des d’aleshores, Bidea Helburu l’ha presentat a nombrosos espais, ateneus, centres socials, universitats i jornades d’arreu del País Basc. S’ha projectat en dues ocasions a Madrid, amb Ecologistes en Acció i la revista Diagonal. A casa nostra, es va estrenar a la Filmoteca el passat 15 de gener i el novembre a l’Espai Fontana amb el col·lectiu Informa’t en un cinefòrum sobre desobediència civil

Sabino Ormazabal, periodista i escriptor, és l’impulsor del projecte i autor del llibre 500 ejemplos de noviolencia. Otra forma de contar al historia.


2 comments on ‘El documental Ziztadak/Tábanos, a l’Euskal Etxea’

  1. Premsa Euskal Etxea escrigué:

    Hola!
    El centre cultural Euskal Etxea té accés pel carrer de l’Arc de Sant Vivcenç s/n

  2. Gràcies. Ja hem modificat l’adreça. Fins dijous!

Leave a Reply