iA


Qui som

Som un col·lectiu de periodistes que es dedica a l’elaboració de projectes comunicatius de caràcter social.

Treballem en xarxa des de diferents punts del món i creiem en la funció social del periodisme i en el seu valor com a eina de transformació de les societats. Creiem en un periodisme de qualitat i humà fet mitjançant la col·laboració i la interacció entre professionals, evitant la individualització, la competició i la mercantilització de la informació. Creiem en un periodisme independent, que no respongui a interessos econòmics o polítics i que recuperi la seva funció de servei públic.

Creiem que el periodisme ha de tenir un paper rellevant en la construcció de la pau i la reconstrucció social. Creiem en un periodisme de proximitat que posi el focus en les persones. Volem donar a conèixer situacions on es vulnerin els Drets Humans, a zones de conflicte o postconflicte. Considerem fonamental i necessari mantenir el focus informatiu a nuclis socials que han patit una fractura, un cop desapareguda l’atenció mediàtica immediata. Volem donar a conèixer iniciatives de transformació social a qualsevol punt del món.

Volem implicar en el projecte a entitats, associacions i particulars, ja sigui mitjançant propostes i col·laboracions o bé finançant projectes concrets. Entenem el periodisme com algo transversal que precisa de la participació de la resta de la societat. Sempre, mantenint la independència en els criteris periodístics i ètics que ens regeixen. Treballem a partir de la investigació i l’aprofundiment dels temes que tractem, generant eines per a la reflexió i l’anàlisi.

Ana Alba Garcia (1971 – 2020)

Llicenciada en Ciències de la Informació a la UAB. Entre 1997 i 1999 va treballar com a free-lance a Sarajevo (Bòsnia) i va cobrir la postguerra bosniana, el conflicte de Kosovo i els esdeveniments d’actualitat a les antigues repúbliques iugoslaves. Com a redactora del diari Avui, on va treballar des de l’any 2000 fins al 2010, va cobrir la caiguda de Slobodan Milosevic a Sèrbia, la guerra de l’Iraq, la independència de Kosovo i l’onada de manifestacions massives de l’oposició a l’Iran després de les eleccions presidencials del juny del 2009, entre altres esdeveniments. Els dos darrers anys va, ser a més, sots-cap de la secció Món. Des del 2011 fins a la seva mort el 2020 va ser corresponsal per a El Periódico de Catalunya des de Jerusalem. Va ser galardonada amb el Premi de periodisme Julio Anguita Parrado, en la seva edició de 2020, i finalista del premi Cirilo Rodríguez 2019.

Oriol Andrés Gallart

Periodista freelance amb base a Beirut (Líban). Treballa com a videoperiodista per a la delegació de Televisió de Catalunya a l’Orient Mitjà i com a corresponsal a la regió de Cadena SER. Ha cobert alguns dels principals esdeveniments recents a la zona com la guerra contra Estat Islàmic a Mosul, les protestes durant la Gran Marxa del Retorn a Gaza, el referèndum constitucional a Turquia, l’explosió al port de Beirut o la recent onada de protestes al Líban i a l’Iraq. A la feina com a corresponsal, hi suma la co-coordinació de la secció d’Internacional del setmanari de comunicació Directa. Llicenciat en periodisme a la UAB, va completar els seus estudis amb el postgrau de Cobertura de Conflictes de la UAB i el Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Ha co-dirigit diversos documentals i reportatges audiovisuals. El 2010, va rebre juntament amb Carles Castro i Gemma Garcia el premi de periodisme Joan Gomis pel  reportatge La Somàlia refugiada.

oriol@contrast.es

Carlos Castro Garcia

Llicenciat en Periodisme i diplomat en Fotoperiodisme per la UAB, va completar els seus estudis a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i a la UPF (Postgrau en Videoperiodisme). Becat al 10è Fòrum Fotogràfic de Can Basté pel projecte ‘Pensión Calatrava’, sobre la indigència a Barcelona. Redactor a diversos mitjans, ha cobert per a diaris com Clarín (Argentina), Gara, Berria i l’electrònic Soitu.es el procés d’independència de Kosovo de 2006 a 2008 i les eleccions presidencials a Iran  de juny de 2009. Des de setembre de 2010 treballa sobretot com a realitzador. Ha codirigit el documental Dadaab -sobre el camp de refugiats del mateix nom-; Ziztadak/Tábanos, sobre noviolència a Euskadi; el reportatge Perdre el fil per a la campanya Roba Neta i diversos capítols de la sèrie Després de la Pau. El 2010, el reportatge La Somàlia refugiada els va valdre als tres periodistes el Premi de Periodisme Joan Gomis.

carles@contrast.es

Gemma Garcia Fàbrega

Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona va completar els seus estudis al Centre Bonnemaison amb un curs de documental amb perspectiva de gènere i a la UPF amb un Postgrau en Videoperiodisme. Ha treballat durant dos anys en producció, documentació i guió a Area de Televisió, una productora de documentals que coprodueix amb Televisió de Catalunya. També ha participat en el rodatge de la sèrie documental ‘Un color nou’ de Batabat a Marroc. A més ha exercit de redactora per a diversos mitjans de comunicació, entre ells el diari Iberia Universal, i la Directa (en l’actualitat). Des de finals de 2009, ha codirigit juntament amb Carles Castro i Oriol Andrés diversos documentals: Dadaab -sobre el camp de refugiats del mateix nom-; Ziztadak/Tábanos, sobre noviolència a Euskadi; el reportatge Perdre el fil per a la campanya Roba Neta i diversos capítols de la sèrie Després de la Pau. El 2010, el reportatge La Somàlia refugiada els va valdre als tres periodistes el Premi de Periodisme Joan Gomis.

gemma@contrast.es

Andreu Jerez Ríos

Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, va cursar també un màster en ciències polítiques a la Universitat Europea Viadrina de Frankfurt an der Oder. Treballa com a productor i redactor de la redacció espanyola de la televisió internacional alemanya Deutsche Welle. Prèviament, des de 2004 fins a 2007 va treballar a Barcelona com a redactor i productor a diferents mitjans de comunicació impresos i audiovisuals, com la televisió BTV, el diari esportiu Sport, o el gratuït ADN.  Des que es va traslladar a Berlín el 2007, on va començar treballant a B2 Magazine, ha viatjat a Xina, Cuba, Bòsnia-Herzegovina, Armènia, Israel, Palestina, Mèxic, Turquia o el Kurdistan, i ha col·laborat amb diversos mitjans com El Mundo, Soitu.es, el setmanari Directa, El Economista, ABC, Onda Cero, Com Ràdio o el portal esglobal.org. El seu bloc és http://www.cielobajoberlin.blogspot.com/

andreu@contrast.es / andreujerez@gmail.com

Iolanda Parra Garcia

Llicenciada en Periodisme i Antropologia Social i Cultural -finalitzada a París X-, estudia el Màster en Antropologia i Etnografia de la Universitat de Barcelona. També és diplomada en els postgraus de Cultura de Pau i Cobertura de Conflictes a la Universitat Autònoma de Barcelona. Després d’una dècada d’experiència en l’àmbit de la comunicació i internet, ha dedicat els darrers anys a la sèrie de documentals Després de la Pau i a la comunicació d’entitats de pau i cooperació. Actualment és professora de secundària. El 2007 va guanyar el Premi Joan Gomis de periodisme solidari, convocat per Justícia i Pau i la revista El Ciervo, amb un reportatge sobre la cooperació internacional i les ONG a Nicaragua. També ha col·laborat amb els setmanaris de El Punt AvuiBerriaEl Triangle i Directa. Dedica la seva investigació antropològica a estudiar la ingerència del neoliberalisme en processos de construcció de pau.

iolanda@contrast.es

Sergi Picazo Guillamot

Sergi Picazo Guillamot (Barcelona, 1980) és periodista i professor de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment és editor i soci cooperativista de Crític, un nou mitjà de comunicació dedicat al periodisme d’investigació. Ha treballat als diaris El Punt Avui i  Universal i al setmanari El Triangle. Durant el 2010, va ser col·laborador freelance com a corresponsal polític a París de diversos mitjans i va ser el corresponsal a França del programa cultural ‘Inquietos’ de Televisió Espanyola. En l’àmbit internacional, ha viatjat i escrit reportatges a diversos països d’Amèrica Llatina i Palestina. Llicenciat en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, on va cursar a més un Postgrau sobre Periodisme i Conflictes Internacionals, durant anys ha col·laborat amb projectes de periodisme crític a Catalunya com les revistes alternatives Directa -actualment- i El Triangle, i les ja desaparegudes Illacrua i Diari de la Pau. El 2007, va guanyar el Premi Joan Gomis de periodisme solidari, convocat per Justícia i Pau i la revista El Ciervo, amb un reportatge amb Iolanda Parra sobre la cooperació internacional i les ONG a Nicaragua.A més, ha publicat La Indirecta. Una entrevista a l’esquerra (Ed. Virus. 2008) i va escriure l’epíleg de la biografia Fidel Castro de Clive Foss.

picazo@contrast.es

Jordi de Miguel Capell

Jordi de Miguel Capell (Barcelona, 1980) és periodista freelance. Redactor del setmanari Directa, ha cobert l’actualitat politica i dels moviments socials a l’Amèrica Llatina, on ha viatjat i residit. Ha escrit per publicacions com FronteraD, El Diagonal, Panenka, Otramérica, Esglobal i El Triangle, i ha treballat en projectes de comunicació social com CanalSolidari.org, Quepo i Boca Ràdio. Especialitzat en comunicació per al canvi social (és màster en Comunicació per al desenvolupament per la Universitat de Malmö, Suècia), treballa també com a consultor en projectes vinculats a la comunicació associativa, la cooperació i la participació ciutadana. És coautor de Càmara, llums, interacció! Manual de comunicació associativa en temps 2.0.

jordi@contrast.es