iA


Els nous episodis de ‘Després de la pau’, enllestits

by Carles Castro. Average Reading Time: almost 3 minutes.

Rwanda. La reconciliació obligada i Guatemala. Rescatant la memòria són els títols dels nous capítols de la sèrie de documentals ‘Després de la pau’. Al llarg dels propers mesos diversos espais del territori acolliran projeccions i debats sobre la construcció de pau. Sabíeu que Guatemala té més desapareguts (45.000) que l’Argentina o Xile? I que a Rwanda, després del genocidi, han jutjat gairebé 2 milions de casos amb el sistema tradicional de la gacaca?

Aquestes són algunes de les qüestions que es tracten als nous episodis de ‘Després de la pau’. Amb Rwanda i Guatemala ja són quatre (cal sumar-hi Bòsnia i Líban) els capítols produïts per Fora de Quadre i Contrast en el marc del projecte documental. La sèrie de reportatges pretén explicar i confrontar els diferents camins cap a la pau que han dut a terme països que van patir greus conflictes interns durant la segona meitat del segle XX. Parlem d’una pau entesa no només com absència de guerra, sinó de forma global, una pau positiva en què no existeix la violència directa però tampoc la violència estructural i cultural. Els mitjans de comunicació cobreixen, i molt, les guerres, però la majoria s’obliden de cobrir les paus.

Després de la preestrena del passat dia 30 de novembre al CineBaix de Sant Feliu de Llobregat, l’estrena oficial dels documentals tindrà lloc el proper 18 de desembre a la Filmoteca de Catalunya, quan comptarem amb la presència de destacades personalitats del món associatiu i de la construcció de pau. Girona, L’Hospitalet, Lleida, Sabadell o Barcelona (Nou Barris i El Clot), amb dates encara per confirmar, seran les properes parades de ‘Després de la Pau’. Si qualsevol persona, entitat o institució està interessada en realitzar una projecció es pot posar en contacte amb nosaltres a info@contrast.es.

A Rwanda, després del genocidi de 1994, les noves autoritats tenien el repte de reconstruir un país i reconciliar un poble que havien quedat traumatitzats després d’un dels episodis més foscos de la història moderna. S’ha fet justícia? Com s’ha tractat la memòria? Quines són les demandes de la societat civil? Aquestes són algunes de les qüestions que tracta de respondre Rwanda. La reconciliació obligada. El documental ha comptat amb la col·laboració d’Urungano Youth and Media, una ONG rwandesa formada per periodistes que té per objectiu formar els futurs professionals dels mitjans de comunicació en una cultura de pau.

Pel que fa Guatemala, va patir un dels conflictes més llargs de la darreria del segle XX. En el marc de la guerra freda, un grup de guerrilles es va enfrontar als règims militars que se succeïen en el poder. La repressió de l’estat va dur al que la Comisión para el Esclarecimiento Histórico cataloga com “actes de genocidi” contra la població indígena maia. Han estat jutjats els responsables? Ha reparat l’estat les víctimes i els supervivents? Com ho viuen? Guatemala. Rescatant la memòria ha comptat amb la col·laboració de Rex We, una associació que treballa pels drets dels indígenes maies del país centreamericà.

Ambdós capítols han comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i de Barcelona Solidària. A més, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha coproduït l’episodi de Guatemala.

No comments on ‘Els nous episodis de ‘Després de la pau’, enllestits’

Leave a Reply