iA


‘Després de la Pau’ guanya el Memorial Joan Gomis

by Sergi Picazo. Average Reading Time: about 2 minutes.

El projecte de documentals Després de la Pau, produït per les associacions Contrast i Fora de Quadre, ha guanyat el Memorial Joan Gomis de periodisme solidari. En concret, el jurat premia en la categoria d’obres periodístiques el reportatge Líban. Pacte de Silenci (2011). L’acte de lliurament dels premis es celebrarà el proper dijous 8 de novembre a les 18 hores de la tarda a la Facultat de Comunicació de Blanquerna, al Raval de Barcelona. Tothom hi és convidat.

És un premi que ens agrada, de gran prestigi social i que ens ajuda econòmicament. El Memorial Joan Gomis promou el periodisme solidari en reconèixer persones, institucions o col·lectius que fan periodisme orientat a lluitar contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social. El jurat de l’edició de 2012 ha premiat, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge “Líban, pacte de silenci” de la sèrie Després de la Pau i, en la modalitat de trajectòria periodística, l’italià Roberto Savio, creador de l’agència de notícies Inter Press Service (IPS)

El projecte Després de la Pau, amb els reportatges ja fets sobre Bòsnia i Líban i els pendents de presentar a finals d’any sobre Ruanda i Guatemala, pretén explicar i confrontar els diferents camins cap a la pau empresos per diferents països que van patir un conflicte armat l’últim quart del segle XX. Una pau entesa no només com absència de guerra, sinó de forma global, una pau positiva en què no existeix la violència directa però tampoc la violència estructural i cultural. El reportatge sobre el Líban mostra com la classe política no ha entonat la responsabilitat per un conflicte que va enfrontar a les comunitats del país, ni ha demanat perdó internament ni explicacions als que la van agredir des de l’exterior. Tot i així es poden sentir encara frases valentes com aquesta: “No em puc reconciliar amb el criminal si no sé la veritat, llavors decidiré perdonar o no”, afirma Wadad Halwani, presidenta del Comité dels Familiars dels desapareguts.

El jurat del premi VII Memorial Joan Gomis està format per membres de Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, la Fundació per la Pau, Fundació Cultura de Pau, Universitat Ramon Llull, i les revistes Foc Nou i El Ciervo, que publicaran un article sobre el projecte Després de la Pau en el seu proper número.

Gràcies!

One comment on ‘‘Després de la Pau’ guanya el Memorial Joan Gomis’

Leave a Reply