iA


‘Després de la Pau’ a Periodismo Humano

by Oriol Andres Gallart. Average Reading Time: about 2 minutes.

Periodismo Humano, mitjà de comunicació amb enfoc de Drets Humans de referència a l’Estat espanyol ha publicat un monogràfic especial sobre el projecte ‘Després de la Pau’, centrat en els casos de Rwanda i Guatemala. Mitjançant la combinació de textos i deu càpsules documentals curtes (cinc per país), el monogràfic aprofundeix en la situación de la pau a ambdós països, que van patir violents conflictes al llarg del darrer quart del segle XX.

Portada Periodismo Humano DDP

Periodismo Humano, mitjà de comunicació amb enfoc de Drets Humans de referència a l’Estat espanyol ha publicat un monogràfic especial sobre el projecte ‘Després de la Pau’, centrat en els casos de Rwanda i Guatemala. A través de textos i deu càpsules documentals curtes, el monogràfic ens acosta a la situación de la pau a ambdós països.

La sèrie de documentals Després de la Pau és un projecte de l’Associació de Periodisme Fora de Quadre i CONTRAST que cerca explicar i confrontar diferents camins cap a la pau empresos per països que van patir un violent conflicteel darrer quart del segle XX. Els països escollits són Bòsnia, Líban, Rwanda, Guatemala, Sud-Àfrica, Argentina i Cambodja, dels quals ja s’han realitzat els documentals sobre els primers quatre casos.

Precisament, a partir del material rodat a Guatemala i Rwanda, s’han elaborat cinc càpsules documentals curtes de cadascun d’ambdos països que ens permeten recuperar els continguts que es tracten als documentals, aprofundint una mica més en les diferents temàtiques.

Massa sovint es considera que la pau ha arribat a un territori quan es signen els acords o finalitza la guerra, però és llavors quan arrenca el complexe i difícil procés de construcció de pau, memòria, veritat, reconciliació i justícia.

Es tracta d’una pau entesa no només com absència de guerra sinó de forma global, una pau positiva en què no existeix la violència directa però tampoc la violència estructural i cultural.  Moltes vegades, finalitza la violència directa però segueixen existint les causes que van desembocar en el conflicte i els diferents grups encara mantenen narratives que alimenten l’odi, la venjança i la manca de reconciliació.

Periodismo Humano és un mitjà de comunicació online creat i dirigit pel periodista i fotògraf Javier Bauluz que cerca “recuperar la funció social del periodisme i el concepte de servei públic al ciutadà i no al servei d’interessos econòmics i polítics particulars”. Uns valors que coincideixen completament amb els del projecte i amb els de les organitzacions que hi ha darrere el projecte.

One comment on ‘‘Després de la Pau’ a Periodismo Humano’

  1. Ver el documental sobre el Libano

Leave a Reply