iA


‘La Justa Trama’ comença a caminar

by Carles Castro. Average Reading Time: about 2 minutes.

El documental (45′) que Contrast ha realitzat sota la direcció de Miquel Carrillo de Laszlo Topanich Films s’estrenarà el pròxim 3 d’octubre a Campdevànol en el marc del Festival Gollut. La pel·lícula recorre el Brasil de la mà d’un projecte de cooperació -al voltant del cultiu i tractament de cotó ecològic- per parlar d’economia solidària, moviments socials i política. Durant el mes d’octubre ‘La Justa Trama es podrà veure també al Teatre Centre Parroquial de Sant Pere de Ribes i a la Lleialtat Santsenca de Barcelona. I el 9 de novembre, el programa Latituds del Canal 33 emetrà el documental coincidint amb la Fira d’Economia Solidària de Catalunya 2020.

 

‘La Justa Trama’ neix com a part de l’exercici d’avaluació del suport que l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes (Barcelona), ha vingut donant a la Justa Trama, a través de Garraf Coopera, una ONG implantada a tota la comarca. L’objectiu és retre comptes a la ciutadania sobre el destí i l’impacte dels impostos invertits en cooperació internacional des del municipi. L’Enrique, un dels seus voluntaris, recorre les diferents baules de la cadena per tot el Brasil, parlant amb les persones implicades, sentint les dificultats i constatant els impactes aconseguits per l’economia social i solidària, després de dècades de treball. Tot això en un moment en què el sindicalisme, les ONG, els moviments socials i l’esquerra en general fan balanç crític dels últims anys, tractant de construir un nou projecte i afrontar el pessimisme, els discursos d’odi i la involució que pateix el país a mans d’una oligarquia que ha tornat al poder.

El documental es podrà veure per primera vegada a Campdevànol en el marc del Festival Gollut el dissabte 3 d’octubre (Cercle Campdevanolenc, 20h). El 8 d’octubre es farà l’estrena a Sant Pere de Ribes (Teatre Centre Parroquial, 20 h) i el dia 16 a la Lleialtat Santsenca de Barcelona (11.30 h) durant l’entrega de Premis de la Fundació Roca Galès a l’Economia Social. A més, el dilluns 9 de novembre a les 22.00 h el programa Latituds del Canal 33 emetrà ‘La Justa Trama’ coincidint amb la celebració de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya 2020.

La Justa Trama
La Justa Trama és la cadena de producció més gran del segment de la confecció tèxtil de l’economia solidària al Brasil, amb centenars de treballadores i treballadors a Rio Grande do Sul, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Ceará i Rondônia, agrupades a les 6 cooperatives i col·lectius que en fan part. El procés comença amb la plantació de cotó agroecològic i segueix amb la producció de filatures, complements i teixits, fins arribar a aconseguir tota mena de peces de roba, bijuteria i joguines. Cada baula hi afegeix el seu valor, en una cadena que travessa tot el
país.

La Justa Trama neix gràcies a l’impuls del Fòrum Social Mundial del 2005 i dels complexos cooperatius proposats pel sindicalisme brasiler, després del procés de desindustrialització i crisi econòmica dels anys 90, amb l’objectiu de construir col·lectivament noves formes de producció i valorització del treball, amb una mirada feminista i de respecte pel medi ambient.

No comments on ‘‘La Justa Trama’ comença a caminar’

Leave a Reply