iA


Estrenem ‘Les llavors de Berta Cáceres’

by Carles Castro. Average Reading Time: almost 2 minutes.

El passat dissabte 14 de setembre el Canal 33 va emetre per primer cop el documental produït per Contrast i Entrepobles. El projecte, que es pot veure online al servei ‘A la carta’ de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va ser un dels guardonats amb les beques Devreporter. Partint de la figura de la defensora dels drets humans hondurenya, el film recorre les llavors que ha sembrat tant a Hondures com arreu.

Assassinada el 2016, Berta Cáceres va liderar la lluita de la comunitat de Río Blanco contra el megaprojecte hidrolèctric Agua Zarca, en defensa del territori i els recursos naturals. Les mobilitzacions de la comuntiat, la denúncia permanent i les aliances internacionals han aconseguit, de moment, paralitzar la represa, però líders i lideresses continuen amenaçades. El documental ressegueix aquesta lluita concreta amb la intenció d’aixecar la mirada i posar el focus en un modus operandi compartit per empreses involucrades en megaprojectes al conjunt de l’Amèrica Llatina, siguin hidroeléctrics, miners o d’agricultura intensiva, així com en la necessària implicació i complicitat del capital del nord global.

Si bé bancs i empreses europees han estat imprescindibles per al desenvolupament del projecte, l’aliança entre les comunitats en resistència amb les organitzacions d’Europa ho ha estat per aturar-lo. Les amenaces però continuen com també ho fa la resistència al territori contra el model extractivista. “Van pensar que matant a la Berta matarien la lluita, però la Berta va ser una llavor que es va multiplicar”, sentencia al documental Miriam Miranda, coordinadora general de l’Organització Fraternal Negra Hondurenya (OFRANEH) i amiga de Cáceres.

DevRerporter
La Beca DevReporter va néixer el 2016 impulsada per Lafede.cat. El seu objectiu és “fomentar l’elaboració i publicació de reportatges periodístics de qualitat que aprofundeixin en les causes de les injustícies i les desigualtats aquí i arreu per contribuir a la construcció de Justícia global”. Els projectes són resultat de la unió d’organitzacions socials catalanes amb periodistes i mitjans de comunicació.

En el cas de ‘Les llavors de Berta Cáceres’, Contrast ha comptat amb l’expertesa sobre terreny d’Entrepobles, una associació de solidaritat internacional independent, feminista, amb base social activista, constituïda el 1988 pels Comitès de Solidaritat amb l’Amèrica Llatina. És una de les organitzacions referents en cooperació, educació emancipatòria i incidència política.

No comments on ‘Estrenem ‘Les llavors de Berta Cáceres’’

Leave a Reply