iA


{Des}oblidar Armènia

by Oriol Andres Gallart. Average Reading Time: about a minute.

{Des}oblidar Armènia és un projecte periodístic en format de web documental que pretén obrir un debat al voltant de la història d’Armènia i dels reptes de futur que afronta actualment. La recent commemoració del centenari del genocidi armeni (1915-1923) i l’escalada del conflicte a Nagorno-Karabakh han retornat el focus cap a un país sovint ignorat pels grans mitjans de comunicació i per la comunitat internacional. Memòria, veritat o refugi són alguns dels conceptes que s’entrellacen en aquest relat produït per Contrast.

El projecte busca establir un diàleg que, a partir d’una realitat concreta, permeti reflexionar sobre qüestions que, en un context globalitzador, pertoquen a moltes altres: Com es pot mantenir viva la memòria històrica amb el pas dels anys? Si es perd la memòria, es perd la identitat? Quin paper juga en el seu rescat la població emigrada? És possible mirar al futur sense reconciliació ni perdó?

Documentant i explicant aquest webdoc l’equip del projecte (format pels periodistes Jordi de Miguel, Oriol Gironès i el fotògraf Xavier Herrero) ha volgut relatar el difícil equilibri entre mantenir viva la identitat de les persones refugiades, siguin migrats de primera, segona o tercera generació, i a la vegada el desig de les persones refugiades de superar, o fins i tot oblidar, l’herència social i familiar. S’entrellacen aquí conceptes com la memòria històrica, els camins dels refugiats que es tornen migrats, la lluita inesgotable per mantenir la pau internacional o la impunitat històrica dels vencedors.

{Des}oblidar Armènia fa palès l’herència, entre d’altres, d’una història de colonialisme salvatge les conseqüències del qual vivim cada dia entre tots i totes. Els relats que s’hi mostren capten la persistent lluita del poble armeni per mantenir la seva identitat i la seva cultura per sobre de matances, fronteres i exilis. Poques vegades la mirada sobre Armènia ha anat més enllà del necessari record d’un episodi dramàtic com el genocidi.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

No comments on ‘{Des}oblidar Armènia’

Leave a Reply