iA


Estrena de ‘Després de la pau’ a internet

by Oriol Andres Gallart. Average Reading Time: about 2 minutes.

El passat dijous 31 de maig vam estrenar els dos primers capítols de la sèrie ‘Després de la Pau’, sobre els casos de Bòsnia i Líban, a internet, amb un xat tertúlia posterior a través de les xarxes socials. A continuació, podeu veure online els dos documentals, de mitja hora cadascun: ‘Bòsnia, la pau dividida’ i ‘Líban, pacte de silenci’.

Els primers dos capítols de la sèrie -’Líban. Pacte de Silenci‘ i ‘Bòsnia. La pau dividida‘- es poden veure ja a Vimeo. Si no vau poder veure els documentals durant la gira de presentacions, ara arriba l’ocasió. No hi ha excuses. De Sarajevo al món. De Beirut al món.

Bòsnia, la pau dividida

Líban, pacte de silenci

Els grans mitjans de comunicació han cobert -no sempre, però sí en força ocasions- les guerres enviant centenars de periodistes al lloc dels fets i oferint la millor informació possible. Però els grans mitjans s’han oblidat de cobrir les paus. Un cop s’acaba la guerra i es firmen els acords de pau, els periodistes desapareixen. Això va passar al Líban, i va passar a Bòsnia. Això, pel que estem veient ara, també ha passat a Ruanda i a Guatemala. Territoris marginats de la memòria col·lectiva. Oblidats. No sabem res de com els hi va anar després que els grans mitjans decidissin que ja no eren notícia. Ara, amb la sèrie de documentals ‘Després de la Pau’ volem posar el nostre gra de sorra per retrobar-nos amb bosnians, libanesos, ruandesos o guatemalencs vint o trenta anys després.

L’Associació de periodistes Fora de Quadre i el col·lectiu Contrast hem tornat ara a aquests països i hem explicat què havia passat tots aquests anys de “pau”. Vam anar a parlar amb organitzacions i persones que treballen allà sobre el terreny per la pau i la reconciliació. Fent periodisme de pau. A finals de 2011 ja vam presentar els reportatges sobre Bòsnia i sobre el Líban, cadascun de 30 minuts de durada; i aquest estiu rodarem a Guatemala i Ruanda amb la idea de presentar-los a finals de 2012.

El nostre objectiu de fons és, sens dubte, sensibilitzar la societat en favor de la cultura de pau i llançar un debat a Catalunya -i la resta de l’Estat- sobre els conceptes de memòria, reconciliació, justícia i perdó. Volem arribar a tu, allà on siguis. Després de les projeccions i debats fetes a Catalunya, País Valencià i Alemanya els darrers sis mesos, ara ha arribat el moment de penjar el nostre treball a internet.

Pensem que les noves tecnologies són les nostres millor aliades per portar a tots els racons la nostra manera de fer periodisme. Internet ens permet arribar directament al ciutadà sense intermediaris, sense grans despeses econòmiques i de forma lliure i gratuïta per a vosaltres. Fem documentals per explicar allò que ningú explica, donar veu a aquell que està silenciat i aprofundir en les superficialitats habituals. Però sense vosaltres, els silencis continuen. Trenquem, doncs, el silenci sobre la “pau” oblidada pels grans mitjans de comunicació.

No comments on ‘Estrena de ‘Després de la pau’ a internet’

Leave a Reply